Minder snurken door zijligging

Minder snurken

Snurken is irritant. Het houdt je partner wakker en als snurker zelf rust je ook niet goed uit. Er zijn vele middeltjes en apparaten tegen snurken op de markt. Een guling is weliswaar niet bedoeld als anti-snurkmiddel, maar kan wel een rol spelen in het verminderen ervan.

De goede slaaphouding is belangrijk voor een goed nachtrust want het is gebleken dat deze van invloed is op snurken. Gedurende de slaap ontspannen de spieren zich en kunnen de luchtwegen in de keelholte gemakkelijk vernauwd worden. Zo wordt de druk van de voorbij stromende adem op de zachte delen van de keelholte, zoals het zachte gehemelte en de huig, verhoogd en deze delen kunnen dan gaan trillen, net als een zeil dat in de wind klappert. Dit zorgt voor het snurkgeluid.

Snurken treedt veel meer op bij rugligging dan bij zijligging. Op de rug liggend, worden tong en onderkaak door de zwaartekracht naar beneden gedrukt en daardoor wordt het ademen extra moeilijk. De kunst is dus om het bed en matras zo te organiseren dat er bij voorkeur een zijligging is. Een guling bevordert deze zijligging.

 

 

Wist u dat soldaten in de Amerikaanse burgeroorlog een kanonskogel in het rugpand van hun uniform moesten naaien om snurken te voorkomen? Klinkt super oncomfortabel, maar dat was om te voorkomen dat ze zich door hun gesnurk zouden verraden. Met een kanonskogel op je rug moet je immers wel op je zij slapen.

Echte probleemsnurkers gaan natuurlijk naar hun huisarts of een snurkpolie. Maar voor de wat lichtere gevallen kan een rolkussen helpen met een stabiele zijligging, zodat de snurker niet op de rug draait. De luidste snurkers liggen namelijk meestal op hun rug. In die slaaphouding zakt de huig voor de luchtpijp en trilt mee met de ademhaling.

Met één of twee gulings forceer je de snurker in een stabiele zijligging, waardoor de kans op snurken vermindert. Sommigen stoppen zelfs de goeling in hun slaapshirt achter hun rug...
Het is een tip die wij binnenkregen van goeling gebruikers die we graag met u delen.
En helpt het niet tegen snurken, dan ligt u in ieder geval een stuk lekkerder.